echilibrul cariera viata

Nu e ușor să găsești echilibrul între viața de cuplu și cea profesională, între viața afectivă și cea socială, iar femeile resimt presiunea asta mai mult decât bărbații și din ce în ce mai des în viața modernă. 

Este așteptat de la o femeie să pună pe locul secundar cariera în beneficiul familiei sau a relației de cuplu, așteptare cu care bărbații nu se confruntă. 

Presiunea de a renunța la carieră pentru familie

Pandemia a arătat mai mult ca oricând presiunea care apasă diferit femeile față de bărbați. Dacă din diverse motive copilul trebuie să stea acasă o perioadă, iar ajutoarele nu sunt așa la îndemână, femeia va rămâne acasă, de la sine înțeles. Dacă bărbații trebuie să călătorească în interes de serviciu sau pentru formarea lor profesională nimeni nu îi pune întrebarea sau nu-l confruntă cu prejudecata abandonului familiei. Dacă unul trebuie să se relocheze cu munca, mai mereu acela este bărbatul, iar familia îl urmează. Sigur sunt și excepții, însă asta sunt, excepții. 

Cel mai des întâlnit model financiar de relaționare în cuplu

Cel mai des întâlnit model financiar de relaționare în cuplu este cel în care bărbatul, ca urmare a alegerii dezvoltării carierei câștigă mai mult decât femeia, cu extrema în care femeia renunță la carieră pentru familie. 

Așa apar tensiuni și reproșuri. 

Soțul controlează din ce în ce mai mult conturile reproșând cheltuielile personale. Ea ascunde haine, produse de machiaj, adevărata valoare a unor cumpărături, pe care le face parțial pentru a se simți mai bine. 

Cum își poate redobândi femeia autonomia financiară

De cele mai multe ori asta se întâmplă pentru că soții reproduc atitudinile față de cuplu ale părinților lor. Pentru propria stabilitate psihică, fiecare reproduce modelul de cuplu al părinților săi, cel pe care îl cunoaște bine și de care are nevoie. Sunt rare cazurile în care femeia își dobândește autonomia profesională și financiară, iar acest lucru se întâmplă la capătul unui lung proces de autocunoaștere sau terapie. 

Cu alte cuvinte aspectele financiare și profesionale sunt importante în dinamica unui cuplu, iar orice decizie de renunțare la activitatea profesională și implicit la autonomie e bine să fie cântărită bine și reanalizată periodic. 

Pentru că dacă noi repunem în scenă modelele părinților, la fel vor face și copiii noștri. 

Nu sacrificăm doar autonomia noastră ci și a lor.