educatie financiara pentru copii

Încă de mici, copiii noștri ne întreabă despre bani și ne cer lucruri exagerant de scumpe atunci când văd că alți colegi au ultimele modele de telefoane sau haine de firmă.

Puțini înțeleg că banii se fac greu și este un efort pentru noi, părinții, să le satisfacem toate plăcerile materiale.

Cum îi învățăm concret pe copii că bani se câștigă și cum îi învățăm să cheltuiască responsabil?

De la ce vârstă trebuie efectuată educație financiară pentru copii?

Putem vorbi despre bani cu copiii noștri începând cu vârsta de 4 ani. Putem discuta atât formal, cât și informal și să le introducem noțiuni de alfabetizare financiară.

Adevărul este că facem educație financiară cu copiii noștri de când se nasc. Putem să facem lucrul acesta conștient sau inconștient. Copiii nu fac doar ce le spunem noi ci și ce văd la noi.

De la 4 ani putem să le introducem noțiuni care țin de educație financiară, de genul – Ce este bugetul, noțiuni despre nevoi și dorințe, despre ce înseamnă a cheltui și ce înseamnă a economisi.


👉 Vezi cursul de educație financiară pentru părinți!


Educație financiară copii – Emisiune Kanal D

Urmărește emisiunea de mai jos, unde ofer câteva recomandări utile despre cum să le vorbim copiilor despre bani.

Cum procedezi când copiii cer jucării scumpe?

Te-ai aflat în situația în care copilul să te tragă de mânecă să îi cumperi ceva exagerat de scump?

Ce faci în situația în care copilul își strânge banii în pușculiță și decide să îi folosească pe prostii?

În primul rând, trebuie să înțelegi că este absolut firesc ca toți copiii să își dorească lucruri. În acest caz, contează foarte mult ceea ce le arătăm. Un exercițiu foarte simplu este să îi luăm la cumpărături cu noi. Dar, înainte de a pleca, este important să le explicăm ce buget avem și cum îl vom cheltui.

Exemplu: Avem 100 de lei astăzi pe care o să îi cheltuim în felul următor: pâine, lapte, ouă, brânză etc. Când suntem la supermaket, avem ouă de un fel și ouă de alt fel. Cumpărăm ouă 0 pentru că ne interesează sănătatea și alocăm bani în direcția aceasta. Sau nu cumpărăm pentru că nu avem încredere în acești indicatori. Dacă facem acest lucru recurent, copiii vor înțelege noțiuni despre buget.

Mai mult, putem să le dăm bani pe care să îi cheltuie. Dar dacă alegerea va fi un eșec? Dacă va dori o acadea plină de zahăr?

Cum faci educație financiară pentru copii astfel încât să ia decizii bune?

Consider că trăim într-o perioadă în care părinților le este foarte teamă de eșecul copiilor lor.

Cred că eșecul copiilor este cea mai bună lecție din care ei vor învăța. Din eșecul propriul învățăm. Copiii vor reține emoția cu care s-a încărcat decizia respectivă.

Cred că este momentul să îi lăsăm pe copiii noștri să greșească mai des.

Apoi, putem transforma greșelile respective în lecții pe care să le rețină. Astfel, facem eficient educație financiară pentru copii.

Nu vorbim aici despre greșeli colosale, ci despre cum resimțim noi eșecul copiilor.

Ar fi bine să îi punem pe copii să muncească pentru recompense?

Întotdeauna este bine să le arătăm copiilor legătura dintre muncă și bani.

Bineînțeles, nu recomand să îi punem pe copii să citească o pagină și să primească 5 lei. Copiii au un talent natural să forțeze limitele.

Ceea ce este recomandat este să identifici acele activități ocazionale pe care copilul le poate face și pentru care să primeasă bani. Trebuie să le explicăm că împărțim treburile casnice între noi și le facem cu plăcere, fără să primim bani. Însă dacă sunt sarcini mai deosebite, îi putem stimula cu o recompensă.

Putem să le dăm o alocație pe care să o cheltuiască, potrivit cu bugetul pe care îl avem. Este foarte bine să aibă ocazia să facă lucruri în casă sau pentru alți oameni pentru care să primească bani și pe care să aibă libertatea să-i cheltuie.

Cum facem educație financiară cu adolescenții?

Dorințele principale ale adolescenților sunt hainele de firmă, telefoanele și alte lucruri de genul acesta.

Dacă până la vârsta adolescenței nu am făcut nimic pentru educația financiară a copilului, va fi foarte greu să purtăm aceste discuții în adolescență.

Există această tendință ca până la vârsta adolescenței să nu vorbim despre bani în jurul copilului. Lucru complet greșit. Banii există și ne guvernează viața.

Ce putem face totuși este să înțelegem că adolescenții vor acel telefon, acea pereche de adidași nu numai din faptul că nu știu să își administreze banii. Pentru ei este un semn că vor fi integrați în gașca lor.

Când copiii sunt mici, noi copiii suntem zeii lor. Când devin adolescenți, opinia celorlalți cântărește mai mult. În acest caz, putem să le arătăm care sunt banii pe care îi avem. Este recomandat să îi scoatem cash și să îi împărțim pe categorii.

Le arătăm categoria de bani care se duce către nevoi. Aceasta este categoria de bani care merge către dorințe. Ceea ce vrei tu este la capitolul dorințe. În familie suntem 3 oameni. Fiecare dintre noi avem dorințe. Și le punem pe hârtie. Acesta este bugetul care ne rămâne. Astfel, copilul va vizualiza mai ușor starea bugetului și impactul achiziției asupra acestuia.

Astfel, îi putem sugera copilului să pună deoparte bani pentru a-și cumpăra articolul pe care și-l dorește. Astfel, copilul nostru devenit deja adolescent va intra mai ușor în universul banilor.