Economisirea banilor pune în dificultate aproape toți cursanții mei. Când vine momentul întrebărilor, cum îmi învăț copilul să economisească este în top 3 întrebari adresate mie.
Legat de cum să îmi învăț copilul să economisească, majoritatea părinților îmi mai adresează o întrebare: Când să încep educația financiară a copilului meu?
Află răspunsul pe larg la cursul de educație financiară pentru părinți!
Ei bine, nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să le vorbim copiilor despre bani. Într-o formă sau alta facem educație financiară copiilor noștri de când se nasc. Le transmitem emoțiile noastre cu care încărcăm acest concept abstract – banii, atitudinea noastră față de ei și implicit față de economisire.
Care sunt cuvintele pe care le folosești atunci când vorbești despre economisire?
„Nici luna asta nu am reușit să pun nici un ban deoparte. Îmi scapă printre degete. Nu știu ce am făcut cu ei, pe ce s-au dus!”
„Primul lucru pe care îl fac este să pun bani deoparte, mă bucur să știu că am o sumă de bani deoparte, dorm mai bine noaptea.”
Prin ambele exemple faci educație financiară cu copilul tau. Însă nu o faci conștient!
După vârsta de 4 ani, poți face educatie financiara în fiecare moment al zilei în care iei o hotărâre referitoare la bani. Cheia este să îți faci gândirea vizibilă într-o formă în care copilul o poate înțelege.
Presupun că folosești mijloacele digitale pentru a face transferul banilor. Îți propun ca într-o luna să faci un drum la banca împreună cu copilul tău și să depuneți împreună o sumă de bani în contul de economii. Dacă folosești un cont direct pe numele copilului poți să îi povestești despre asta, să povestești ce înseamnă un cont și să îi dai să facă depunerea el sau ea.
În felul acesta poți deschide discuția despre economisire, ce înseamnă să economisești și pentru ce economisești.
Lecțiile despre bani se fac prin implicarea copilului în deciziile și în viața de zi cu zi. De fapt de aici vine și dificultatea lor.
Copiii dezvolta înțelegere financiară și economică atunci când au „experiențe economice personale”. Înțelegerea conceptelor financiare de bază depinde de dezvoltarea lor cognitivă.
Cele mai bune metode pentru a-i învăța pe copii să economisească sunt cele prin care pot și ei să participe în proces, învățarea se face prin joacă, nu abstract.
Spune-i de unde vin banii, arată-i, spune-i că se imprimă într-un loc special și că urmează munca sau activitatea pe care o ai.
Vorbește-i despre bugetul familial.
Organizează un buget pentru o familie de plușuri. Câte plușuri sunt în familie? Cine câștigă bani și cum? Pe ce ați vrea să cheltuiți banii? Pe ce trebuie să cheltuiți banii? Pentru ce economisește familia de plușuri?
E un moment de joacă, fă din experiența asta un moment amuzant – poți inventa meserii și poți folosi sume abernat de mari, poți cumpăra o suta de perechi de pantofi odata și poți economisi pentru un drum pe Luna.
Pune familia de plușuri să cumpere bomboane de toți banii.
La fiecare drum la supermarket oferă copilului o sumă de bani modică – 5,10 lei și pune-l să-și aleagă un singur produs din supermarket.
Daca iși dorește un produs mai scump oferă-i șansa să economisească bugetul alocat la drumul respectiv.
Caută plicuri, borcane, cutii, ce ai tu prin casă. Fă din economisire un obicei, folosind plicurile/borcanele/cutiile ca loc unde să economisiți împreună pentru dorințe pe termen scurt și dorințe pe termen lung.
Dacă implici copilul în decorarea lor va fi mai dornic să le folosească și mai atras de procesul de economisire.
Pentru dorințele care din punctul tău de vedere sunt mai scumpe- cele care necesită economisire pe termen lung, fă un scurt plan de bugetare și economisire.
Ai putea face aceste buzunare și digitale folosind toate aplicațiile disponibile astăzi, însă pentru scopul tău, acela de a forma obiceiuri, banii fizici vor avea un impact mai mare. Între 10.000 de lei din cont – numere pe un ecran și 1.000 de lei bani fizic la un loc, copilul va fi mai impresionat de banii pe care îi poate vedea, atinge, auzi cum foșnesc la manipulare șamd. Are timp să experimenteze digital mai târziu.
Spor la educație financiară!